IKLAN KAMI DI MUDAH.MY

Wednesday, August 12, 2009

susu kambing byk khasiatnyer...

Jika dilihat dari khasiatnya, susu kambing sebenarnya lebih baik daripada susu lembu. Salah satu sebab kurangnya minat untuk mengamalkan minum susu kambing adalah tanggapan bahawa ianya boleh menyebabkan darah tinggi dan "panas".

Hakikatnya, susu kambing sebenarnya berfungsi menstabilkan tekanan darah, jantung dan banyak lagi. Tapi, masih ramai yang percaya mitos sebegini. Sebenarnya yang "panas" adalah kertas bewarna yang perlu dikeluarkan dari poket!

Manakan tidak! harga pasaran susu kambing 250ml harganya mencecah RM10/botol. Malah, akibat terdesak, ada yang sanggup membeli RM60.00/botol 500ml!

Ini kerana, kesukaran untuk mendapatkan bekalan. Dan. Faktor lain yang menyebabkan ia agak mahal kerana, ia merupakan minuman yang berasaskan perubatan. Bukan sekadar untuk kalsium atau tenaga. Malah, ia diakui mengandungi gizi yang lengkap dan baik untuk perubatan homopati & kesihatan.

Inilah nilai perubatan yang saya maksudkan. Yang mana kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit-penyakit seperti:-

Demam Kuning (Jaundice)
Gastrik
Migrain
Masalah darah tinggi
Masalah penyakit kulit
Insomnia (sukar tidur)
Senggugut
Lelah (asma)
Buah pinggang
Lemah Tulang (Osteoporosis)
Ekzema
Hepatitis A
Ulcer Perut
Pucat (Anaemia)
Penyakit Batuk Kering
Pemulihan selepas pembedahan
Alah kepada susu lembu
Perawatan kulit
Memulihkan tenaga batin
Membantu pembinaan darah dan tisu
Membantu pembentukan tulang dan gigi
Memberi tenaga Ibu mengandung/menyusu anak
Tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak
Menambahkan selera makan kanak-kanak
Sakit lemah jantung di peringkat awal
Penyakit berkaitan jantung, limpa & hati
Sakit sendi dan buah pinggang
Menguatkan sistem imunisasi paru-paru
Bersifat anti-arthritis (inflamasi sendi)
Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
Meningkatkan daya ingatan, kepekaan & penumpuan diri
Malah, Ianya tidak mengandungi beta-lactoglobulin iaitu penyebab alahan yang boleh menyebabkan asma, masalah pernafasan, radang telinga, infeksi kulit dan gangguan saluran pencernaan.

Susu kambing merupakan susu yang membawa tindak balas alkali. Iaitu sama dengan susu ibu. Sedangkan susu lembu membawa tindak balas asid.

Oleh itu susu kambing, memberi faedah pada mereka yang mempunyai masalah asid terlalu banyak dalam perut. Ia bertindak balas dengan cara menipiskan asid hidroklorik perut dan melindungi membran mukus di permukaan lapisan perut dari rosak.

Selain sunnah, khasiatnya yang sungguh menakjubkan inilah, yang menyebabkan saya begitu teruja untuk berkongsi informasi. Disamping mempopularkan susu kambing dalam minuman kita.
**info dipetik dari blog rie (KMN)**

No comments:

Post a Comment